Osnovano

Bonitetna ocjena 

Bonitetna ocjena je skup objektiviziranih i standardiziranih podataka koji obuhvaćaju cjelokupno poslovanje jednog poslovnog subjekta. Utvrđuje se na osnovi posebne metodologije koja obuhvaća financijsku i ekonomsku analizu poslovanja u prethodnoj godini. 

U bonitetnoj kući Companywall Business bonitetna ocjena predstavlja kombinaciju statične i dinamične ocjene.

Statična ocjena se utvrđuje na osnovi pokazatelja uspješnosti i pokazatelja likvidnosti iz godišnjeg izvještaja.

Dinamična ocjena predstavlja promjenjivu vrijednost koju modificiraju varijabilni faktori kao što su:

  • Vremenski period koji je subjekt proveo u blokadi;
  • Broj i ishod sudskih postupaka u kojima je subjekt sudionik;
  • Porezna i druga dugovanja;
  • Primarna i sporedna djelatnost;
  • Likvidnost;
  • Odnos prihoda u javnom i privatnom sektoru.

certifikat_bonitetne_izvrsnosti

 

Bonitetna ocjena omogućava brže, jednostavnije i efikasnije donošenje poslovnih odluka u postupku izbora poslovnog partnera, analize konkurencije i procjene rizika, a također predstavlja i podršku u postupku kvalitativne analize specifičnosti pojedinog poslovnog subjekta.

 


Certifikat bonitetne izvrsnosti

Companywall Business je renomirana bonitetna kuća koja već dugi niz godina dodjeljuje Certifikat bonitetne izvrsnosti svim poslovnim subjektima koji posluju na teritoriju Republike Hrvatske i koji su ostvarili ovo pravo na osnovi opisanih standarda.

Certifikat predstavlja svojevrsnu garanciju pouzdanosti da poslovni subjekti sa bonitetnom ocjenom izvrsnosti posluju uspješno i uživaju povjerenje poslovnog svijeta. Sam certifikat pozitivno utječe na kredibilitet jer predstavlja realan odraz i pisanu potvrdu uspješnog poslovanja tvrtke.

Certifikat bonitetne izvrsnosti dodjeljuje se samo poslovnim subjektima koji su ocijenjeni najvišim bonitetnim ocjenama:

AAA

AA+

 A+

certifikat_bonitetne_izvrsnosti_AAA

 


Bonitetni razredi

Odličan bonitet- sigurna zona

AAA Certifikat bonitetne izvrsnosti

Izuzetno visoka sposobnost izvršavanja financijskih obaveza, minimalan kreditni rizik.

Bonitetna ocena AAA svrstava poslovni subjekt u najviši bonitetni razred, i utvrđuje se malom broju kompanija koje su superiorne u svojim područjima poslovanja. AAA bonitetna ocjena je dokaz da poslovni subjekt posluje bez poteškoća i komplikacija kroz dulji vremenski period. AAA ocjena je dokaz izvrsnog poslovanja i automatski znači da kompanija nikada nije bila u blokadi tj. redovito izvršava sve svoje obaveze. Kompanije koje su ocijenjene AAA bonitetnom ocjenom odlikuje besprijekorna solventnost i poslovna učinkovitost. Ova ocjena je nedvosmislena potvrda stabilnosti kompanije i kvalitete poslovanja. Kompanija koja je ocijenjena najvišom bonitetnom ocjenom AAA je pouzdan  i idealan poslovni partner.

AA+ Certifikat bonitetne izvrsnosti

Veoma visoka kreditna sposobnost, veoma nizak kreditni rizik.

Ocjena AA+ stoji uz bok najvišoj bonitetnoj ocjeni. Ova ocjena znači da je kompanija pouzdana i stabilna. Nešto slabije rangiranje posljedica je vremenski kraćeg perioda poslovanja i označava da je kompanija još uvijek relativno nova na tržištu, što ne umanjuje efikasnost njenog poslovanja. Suradnja sa kompanijom koja je ocijenjena AA+ bonitetnom ocjenom ne predstavlja rizik, jer ona zadovoljava sve visoke standarde uspješnog poslovanja.

A+ Certifikat bonitetne izvrsnosti

Visoka sposobnost izvršenja financijskih obaveza, nizak kreditni rizik.

Tvrtka koja je zaslužila bonitetnu ocenu A+ je ona koja ne pokazuje nikakve znakove za mogućnost rizičnog poslovanja u budućnosti. S takvim poduzećem ostale tvrtke mogu kvalitetno i uspješno surađivati, a uspješno poslovanje će se nastaviti i u budućnosti. Nešto slabija ocjena je ovim tvrtkama dodijeljena zbog poslovanja u prošlosti, ili kada je riječ o mladoj tvrtki. Ipak, ona je sada pouzdan poslovni partner.

Dobar bonitet- siva zona

BBB Certifikat bonitetne uspješnosti

Sposobnost izvršenja financijskih obaveza, prisutan rizik promjene poslovne klime i ekonomskih uvjeta, kao i znatan kreditni rizik.

Kompanija posluje zadovoljavajuće, ali ponekad ima teškoće sa likvidnošću. Kada kompaniju ocijenjenu BBB bonitetnom ocjenom odaberete za poslovnog partnera, suradnika ili klijenta, neophodno je povećati oprez. Ovakve kompanije uprkos financijskoj nestabilnosti i ugroženosti, imaju mogućnost napretka i ozdravljenja. Ova bonitetna ocjena svojstvena je kompanijama u procesu restrukturiranja.

Slab bonitet- problematična zona

CCC Certifikat bonitetne uspješnosti

Sposobnost izvršenja financijskih obaveza, prisutan rizik promjene poslovne klime i ekonomskih uvjeta, kao i znatan kreditni rizik.

Kompanija posluje zadovoljavajuće, ali ponekad ima teškoće sa likvidnošću. Kada kompaniju ocijenjenu BBB bonitetnom ocjenom odaberete za poslovnog partnera, suradnika ili klijenta, neophodno je povećati oprez. Ovakve kompanije uprkos financijskoj nestabilnosti i ugroženosti, imaju mogućnost napretka i ozdravljenja. Ova bonitetna ocjena svojstvena je kompanijama u procesu restrukturiranja.

Certifikat bonitetne uspješnosti -

Bonitetnu ocjenu nije moguće utvrditi jer ne postoji dovoljno podataka o poslovnom subjektu. To znači da je poslovni subjekt nov na tržištu, odnosno osnovan je u tekućoj godini i još uvijek nije podnio godišnji financijski izvještaj.


 

METODOLOGIJA