Što je bonitetna ocjena?

Bonitetna ocjena odnosno financijska ocjena je iscrpan pregled poslovanja tvrtke ili samostalnog poduzetnika, koji se temelji na analizi poslovanja u prethodnoj godini.

Na portalu Companywall Business, bonitetna ocjena je kombinacija statične i dinamične ocjene. Statična ocjena je izračun više pokazatelja iz godišnjeg izvješća, a dinamična se kroz godinu mijenja. Statična bonitetna ocjena sastavljena je iz pokazatelja uspješnosti i pokazatelja likvidnosti.

certifikat_bonitetne_izvrsnosti

Na dinamičan dio bonitetne ocjene utjeću razni čimbenici, a to su:

Tvrtke i poduzetnici mogu na temelju bonitetne ocjene predvidjeti koliko oprezni moraju biti pri poslovanju s potencijalnim i postojećim partnerima. Pored toga bonitetna ocjena djeluje i kao motivacija, jer tvrtka sa višom bonitetnom ocjenom postiže veći ugled u poslovnom svijetu.


Certifikat bonitetne izvrsnosti

Companywall Business tvrtkama koje za svoje dobro poslovanje zaslužuju priznanje, dodjeljuje certifikat bonitetne izvrsnosti. Poslovni subjekti s bonitetnom ocjenom izvrsnosti posluju uspješno i uživaju povjerenje poslovnog svijeta. Bonitetna izvrsnost je plod detaljnih izračuna na temelju poslovanja poduzeća, statične i dinamične bonitetne ocjene. Sam certifikat diže vaš kredibilitet kod poslovnih partnera i odraz je uspješnog poslovanja tvrtke.

Certifikat bonitetne izvrsnosti dodjeljuje se poduzećima s bonitetnom ocjenom  AAA, AA+ i A+.

certifikat_bonitetne_izvrsnosti_AAA

Certifikat bonitetne uspješnosti

Companywall Business dodjeljuje također certifikat uspješnosti, iz kojeg je vidljivo da ste uspješno zaključili poslovnu godinu. Certifikat bonitetne uspješnosti je pokazatelj da vaše poduzeće uspješno posluje i ima postavljene dobre temelje za uspješno posovanje i u budućnosti. Služi vam kao dodatna pomoć, jer dokazuje vaš kredibilitet u poslovanju s klijentima. Dokaz je uspješnosti i pouzdanosti vašeg poduzeća.

Certifikat_bonitetne_izvrsnosti_obican


KAZALO BONITETNIH RAZREDA

AAA Certifikat bonitetne izvrsnosti

Poduzeće s najvećom bonitetnom ocjenom. Poduzeća s tom ocjenom posluju bez problema te nije vjerojatna mogućnost blokade, stečaja ili zatvaranja.

AA+ Certifikat bonitetne izvrsnosti

Poduzeće posluje vrlo dobro. Takvo poduzeće je pouzdan poslovni partner.

A+ Certifikat bonitetne izvrsnosti

Poduzeće posluje dobro, nema teškoća u poslovanju i nije bilo ozbiljnih blokada računa.

BBB Certifikat bonitetne uspješnosti

Poduzeće posluje, ali ponekad ima teškoće s tekućom likvidnosti. Pri poslovanju s ovakvim poduzećima je potreban oprez.

CCC Certifikat bonitetne uspješnosti

Poduzeće posluje rizično i u budućnosti neće opstati. Vjerojatnost blokade, stečaja ili zatvaranja je vrlo visoka.

Certifikat bonitetne uspješnosti -

Bonitetna ocjena nije moguća, jer ne postoji dovoljno podataka o poduzeću. To znači da je poduzeće novo i nije dostupno godišnje financjisko izvješće.


 

Metodologija poduzeća Companywall dostupna je na donjoj poveznici:

METODOLOGIJA